سرکوب جنسی

سرکوب جنسی ممکن است ناشی از کلیشه‌ها و انتظارات مذهبی، فرهنگی یا اجتماعی باشد و بحث در مورد این موضوع ممکن است برای خیلی از افراد شرم‌آور باشد، اما بدون درمان، می‌تواند بر سلامت جسمی، عاطفی و روانی شما تأثیر منفی بگذارد. درواقع تمایلات جنسی انسان ترکیبی از عوامل فرهنگی، روانی و بیولوژیکی است. این روشی برای ابراز احساسات و احساس ارتباط از طریق محبت و لذت جسمانی است. خانواده، جامعه و فرهنگ بر ادراک و نگرش ما نسبت به جنسیت و تمایلات جنسی تأثیر می‌گذارد و سرکوب جنسی زمانی اتفاق می‌افتد که فردی از بیان احساسات، افکار و خواسته‌های جنسی خود اجتناب کند.

سرکوب جنسی چیست؟

سرکوب جنسی یکی از راه‌هایی است که ذهن شما با ایده‌های سخت یا دردناک در مورد رابطه جنسی و تمایلات جنسی کنار می‌آید. این یک مکانیسم دفاعی است که باعث می‌شود احساسات، افکار یا خواسته‌های نامطلوب را از تفکر آگاهانه خود بیرون برانید.

دلایل تجربه سرکوب جنسی

  1. پویایی خانواده

بزرگ شدن در خانواده‌ای که در آن بحث در مورد موضوع رابطه جنسی غیرقابل قبول بود ممکن است هنگام صحبت یا شرکت در فعالیت‌های جنسی باعث ایجاد حس شرمندگی شود.

  1. هنجارهای فرهنگی و اعتقادات مذهبی

فرهنگ و مذهب اغلب نقش مهمی در نگاه شما به جنسیت و تمایلات جنسی دارند. اگر با نگرش‌های بسیار محدود کننده نسبت به رابطه جنسی بزرگ شوید، یا به شما گفته شود که رابطه جنسی خارج از ازدواج یا رابطه جنسی برای لذت، شرم آور یا غیراخلاقی است، ممکن است ارتباط منفی با رابطه جنسی برایتان رخ دهد.

  1. کلیشه‌های جنسیتی

باورهای سنتی اجتماعی در مورد مردانگی و زنانگی ممکن است بر دیدگاه شما در مورد جنسیت و تمایلات جنسی تأثیر بگذارد. این کلیشه که مردان باید مسلط، پرخاشگر و جنسی باشند در حالیکه زنان باید مطیع، عاطفی و منفعل باشند، می‌تواند بر دیدگاه شما نسبت به جنسیت و تمایلات جنسی تأثیر منفی بگذارد.

  1. جهت گیری جنسی

 افرادی که با هویت یا جهت‌گیری جنسی خود دست و پنجه نرم می‌کنند ممکن است احساس گناه، شرم و ناراحتی را در مورد تمایلات جنسی خود تجربه کنند. ترس از قضاوت، انگ و تعصب ممکن است بر احساسات شما نسبت به جنسیت و تمایلات جنسی تأثیر منفی بگذارد.

  1. تروما یا سوء استفاده جنسی

 سابقه سوء استفاده جنسی یا تروما می‌تواند به طور قابل توجهی بر ظرفیت شما برای ایجاد روابط صمیمی تأثیر بگذارد. صمیمیت جنسی ممکن است باعث ایجاد اضطراب، ترس یا بازگشت به گذشته از یک حمله قبلی شود.

علائم سرکوب جنسی

علائم سرکوب جنسی در مردان و زنان مشابه است. ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:

  • عدم تمایل یا عدم توانایی برای شرکت در فعالیت‌های جنسی.
  • اضطراب  و ترس مرتبط با رابطه جنسی.
  • احساس ناخوشایند به رابطه جنسی، اولین نشانه سرکوب میل جنسی داشتن احساس ناخوشایند به این مقوله است. هر زمان حرف از رابطه جنسی می‌شود، فرد قادر به حفظ خونسردی خود نیست و بدون هیچ دلیل مشخصی احساس اضطراب می‌کند.
  • احساس گناه یا شرم بابت رابطه جنسی: سرکوب جنسی احساس شادی و لذت رابطه را از بین می‌برد و اندوه را جایگزین می‌کند. برای بسیاری از این افراد تسلیم‌شدن در برابر امیال خود باعث شرمندگی است.
  • لذت‌نبردن از ارتباط جنسی: چطور می‌توان چیزی را نفی کرد و هم‌زمان از آن لذت برد؟ این افراد به‌جای لذت‌بردن از آمیزش جنسی، آن را تحمل می‌کنند. در نتیجه زمینه نارضایتی و ارتباط ناسالم جنسی ایجاد می‌شود.
  • بی‌قراری و ناراحتی جسمی: اگر انرژی جنسی آزاد نشود، بدن را تحت‌فشار می‌گذارد و بی‌قرار می‌کند. بیشتر این افراد دچار درد گردن، شانه و باسن هستند.
  • بی‌خوابی و رؤیاهای شهوانی: گاهی اوقات سنگینی بار نیاز جنسی روی دوش فرد باعث بی‌خوابی یا رؤیاهای شهوانی می‌شود. در واقع بدن سعی دارد نیاز و پتانسیل جنسی خود را به مغز بفهماند.
  • مقاومت در برابر برهنه‌شدن: کسانی که از سرکوب جنسی رنج می‌برند، تحمل نگاه همسر یا پزشک به بدن برهنه خود را ندارند، چون برهنگی را در هر شرایطی غیراخلاقی و ناخوشایند می‌دانند.

عدم درمان سرکوب جنسی

در صورت عدم درمان، سرکوب جنسی ممکن است باعث موارد زیر شود:

  • عزت نفس پایین
  • تصویر منفی از خود
  • ناامیدی جنسی
  • کناره گیری عاطفی
  • مشکل در ایجاد یا حفظ روابط صمیمانه

عواقب سرکوب جنسی

  • بی‌علاقگی به برقراری رابطه جنسی

توجه به جذابیت‌های همسر همیشه لذت‌بخش و محرک تخیلات جنسی است، اما فرد دچار سرکوب جنسی احساسی جز شرم‌زدگی نمی‌کند: شرمسار از اینکه بدنش تحریک جنسی را پذیرفته و ذهنش درگیر افکار جنسی شده است. این افراد معمولا از شروع رابطه جنسی اجتناب می‌کنند و در روابط عاشقانه خود با چالش مواجه‌اند.

  • درد حین رابطه جنسی

صرف‌نظر از آرامش یا میزان راحتی دو طرف در طول مقاربت، سرکوب به‌تنهایی ترس و تنش رابطه را بیشتر می‌کند و باعث درد می‌شود. اکثر زنان دچار این عارضه با واژینیسموس یعنی دخول غیرممکن ـ انقباض غیرارادی واژن حین تماس جنسی نیز دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند.

  • ناتوانی در برقراری رابطه جنسی

تماس جنسی در حالت ایدئال، عملی عاشقانه بین دو شریک عاطفی کاملا مشتاق است، اما اگر پای احساس گناه و شرم ناشی از سرکوب به این خلوت عاشقانه باز شود، فرد در صمیمی‌ترین لحظات خود از ارتکاب به اشتباه خجالت می‌کشد و قدرت عملش را از دست می‌دهد.

  • سردرگمی‌های اخلاقی

سرکوب جنسی فرد را به فکر فرو می‌برد که نکند تمایلات جنسی قداست ذاتی و پاکی روح او را از بین ببرند، در نتیجه هر بار که با امیال و نیازهای جنسی خود روبه‌رو می‌شود، فورا به جایگاه اخلاقی خود فکر می‌کند و از سردرگمی رنج می‌برد.

چگونه با سرکوب جنسی کنار بیاییم

رابطه جنسی بسیار فردی است. ممکن است از طرف شریک زندگی، دوستان یا رسانه‌هایتان در مورد اینکه جنسیت «عادی» چیست، احساس فشار کنید. هر فردی افکار، احساسات و باورهای خود را در مورد آنچه لذت بخش و قابل قبول است دارد.

صداقت. در مورد احساسات خود با شریک زندگی خود باز و صادق باشید. وقتی شریکتان بداند که شما چه فکری می‌کنید و چه احساسی دارید، راحت تر از شما حمایت می‌کند. ارتباط برای یک رابطه سالم حیاتی است.

توجه. سعی کنید به خود فشار نیاورید تا انتظارات همسرتان را برآورده کنید. هر دو طرف باید در یک رابطه سالم احساس راحتی، احترام و امنیت کنند.

مشکلات فیزیکی را کنار بگذارید. بهتر است با متخصص خود مشورت کنید تا هرگونه مشکل فیزیکی را که ممکن است با سرکوب جنسی اشتباه گرفته شود که بر میل جنسی یا میل جنسی شما تأثیر می‌گذارد، رد کنید.

مشاوره و زوج‌درمانی را شروع کنید. برخی از متخصصان در درمان افراد و زوج‌های دارای رابطه جنسی تخصص دارند. زوج‌درمانگر و سکس‌تراپیست درمانگری است که دارای مجوز است و از روان‌درمانی برای کمک به حل مسائل ذهنی و عاطفی مرتبط با رابطه جنسی استفاده می‌کند.

چگونه به شریک خود کمک کنید

سرکوب جنسی یک موضوع حساس است و شریک زندگی شما ممکن است با شک و تردید، سرزنش خود و منفی بافی دست و پنجه نرم کند. نیازها و خواسته‌های هر دو طرف باید به طور مساوی برآورده شود. با همکاری یکدیگر می‌توانید فضای امنی برای حمایت از عزیزتان فراهم کنید.

صبور باشید. ممکن است برای حل این مسائل زمان ببرد. هر فردی با سرعت خاص خود با مسائل کنار می‌آید و کار می‌کند.

به نیازهای شریک زندگی خود گوش دهید. سوال بپرسید و به شریکتان بگویید که چه کاری می‌توانید برای کمک انجام دهید.

حمایت کردن. حمایت بدون قضاوت و اطمینان خاطر از عشق خود ارائه دهید. ممکن است فرد مورد علاقه شما احساس انزوا و سرزنش خود را تجربه کند.

از محرک‌ها آگاه باشید. اگر شریک زندگی شما سابقه آسیب جنسی دارد، به مرزهای عزیزتان احترام بگذارید و از محرک‌های احتمالی آگاه باشید.

مقابله با سرکوب جنسی می‌تواند چالش برانگیز باشد، اما با حمایت یک شریک عاشق و دلسوز، غلبه بر سرکوب جنسی آسان‌تر است. اعتماد، احترام، صداقت و ارتباطات باز برای کار کردن از طریق چالش ها و ایجاد یک رابطه محکم و سالم ضروری هستند.

نیلوفر علی‌بیگی

منبع:

Evenson, N. (September 11, 2023). What Is Sexual Repression: Do I Have It?. Taken from the link: https://healthnews.com/mental-health/self-care-and-therapy/what-is-sexual-repression-do-i-have-it/

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up