افسردگی بعد از ازدواج

افسردگی بعد از ازدواج

افسردگی پس از ازدواج را برخی از افراد ممکن است تجربه کنند، زیرا گذارهای دشوار یا رویدادهای استرس‌زا در زندگی ممکن است باعث تحریک یا بدتر شدن احساسات در هر فردی شود. این احساسات لزوماً نتیجه ازدواج را پیش‌بینی نمی‌کنند. درواقع ازدواج، یکی از اتفاقات شادی‌بخش زندگی است و ممکن است با دیدن نشانه‌های افسردگی بعد از ازدواج تعجب کنید، عذاب وجدان بگیرید و از خودتان بپرسید «چرا بعد از اتفاقی که این‌قدر برایش ذوق داشتم، چنین احساسی دارم؟»

افسردگی پس از ازدواج چیست؟

افسردگی پس از ازدواج به حالتی گفته می‌شود که یک حس ناراحتی، پشیمانی و حال ناخوشایند پس از قطعی شدن زندگی مشترک به سراغ فرد می‌آید. این نوع از افسردگی به جنسیت افراد مربوط نمی‌شود و به شرایط همسر نیز ارتباطی ندارد. حتی در ازدواج‌هایی که بطور کامل با رضایت طرفین صورت گرفته نیز ممکن است رخ دهد.
افسردگی بعد از عروسی اغلب بلافاصله پس از پایان عروسی رخ می‌دهد. این شامل احساس پوچی است که می‌تواند هم برای مردان و هم زنان اتفاق بیفتد. این یک موقعیت غیرمنتظره است که تشخیص، پذیرش یا حتی غلبه با علائم آن می‌تواند برای افراد سخت باشد.

علل بروز افسردگی پس از ازدواج چیست؟

افسردگی پس از ازدواج علل زیادی را در خود جای می‌دهد که در ادامه ابتدا نام برده و سپس به بیان هر یک می‌پردازیم:

⦁ دوری از خانواده و عزیزان
⦁ تغییر ناگهانی سبک زندگی
⦁ اختلاف سنی زیاد با همسر
⦁ برآورده نشدن انتظارات پس از ازدواج
⦁ تصورات اشتباه از زندگی مشترک
⦁ اختلاف فرهنگی با همسر
⦁ اختلاف طبقاتی و مالی با همسر
⦁ تنهایی و انزوای بعد از عروسی

⦁ از بین رفتن مرکز توجه
بسیاری از نوعروسان و تازه دامادها، مدت‌ها قبل از عروسی وقت خودشان را صرف برگزاری مراسم می‌کنند تا مورد توجه قرار بگیرند. اما بعد از اتمام مراسم ممکن است توجه دیگران را از دست بدهند و این وضعیت منجر به بروز احساس تنهایی بعد از عروسی شود. حتی برگزاری چنین برنامه‌ای می‌تواند نیاز به صرف وقت و هزینه زیادی داشته باشد. همین وضعیت می‌تواند منجر به افسردگی بعد از ازدواج و احساس پوچی و تنهایی شود.

⦁ فکر کردن به هزینه مالی عروسی
بدون شک برگزاری مراسم‌ عروسی‌ها می‌تواند تا حدودی هزینه‌بر و گران باشند و در برخی از افراد ممکن است منجر به بروز مشکلات مالی بعد از مراسم شود. افسردگی ممکن است بعد از عروسی زمانی رخ دهد، که به پولی که بابت این مراسم خرج کرده‌اید، فکر کنید.

⦁ برآورده نشدن انتظارات
برخی از تازه دامادها و نوعروسان ممکن است بعد از ازدواج متوجه شوند که برخی از انتظارات آنها در طول عروسی برآورده نشده است. همین وضعیت می‌تواند باعث افسردگی در تازه ازدواج‌کرده‌ها شود. حتی ممکن است منجر به غم و اندوه و ترس از آینده شود.
از طرفی هم داشتن انتظارات غیر واقعی نیز می‌تواند باعث افسردگی بعد از عروسی شود. ممکن است تصور کرده باشید که ازدواج بدون دعوا یا اختلاف نظر همراه خواهد بود. اما بازگشت به روال روزانه‌تان این مسائل را آشکار می‌کند و کنار آمدن با آن در ابتدای یک زندگی جدید دشوار است.

⦁ تکراری شدن روند زندگی
احتمال بروز خستگی بعد از روز عروسی وجود دارد. از طرفی هم تکراری شدن روند زندگی و انجام فعالیت‌های روزمره تکراری بدون هیچگونه هیجان و شادی می‌توانند یکی از فاکتورهای مهم ارتباط بین افسردگی و ازدواج باشند. ممکن است چیزها یکنواخت به نظر برسند و باعث شود که شما لذت یا اشتیاق لازم را نداشته باشند.

⦁ انزوا و گوشه گیری بعد از ازدواج
احساس خلاء و انزوا بعد از عروسی و ازدواج ممکن است در هر یک از نوعروسان و تازه داماد ها منجر به بروز افسردگی بعد از ازدواج شود.

⦁ عدم سازگاری با زندگی متاهلی
متاهل شدن و سازگاری با زندگی جدید می تواند از بسیاری از جهات زندگی یک فرد را تغییر دهد. حتی افراد ممکن است بعد از عروسی و ازدواج در برابر تغییرات احتمالی، مقاومت بسیار زیادی را نشان می‌دهند که همین باعث پشیمانی زیر سوال رفتن تصمیم‌شان می‌شود. زیرا آنها فکر می‌کنند که آزادی دوران مجری خودشان را از دست داده‌اند.
متاهل بودن گاهی اوقات منجر به عدم ملاقات مکرر دوستان یا عزیزانتان می‌شود. همچنین می‌تواند با سرگرمی‌ها و زمان تنهایی افراد تداخل داشته باشد. ناتوانی در تمرکز بر این جنبه‌های زندگی اغلب می‌تواند باعث افسردگی برای تازه ازدواج شود.

⦁ پشیمانی‌های بعد از عروسی
یکی دیگر از علل اصلی افسردگی بعد از عروسی، پشیمانی و نارضایتی و خوشحال نبودن از برگزاری مراسم عروسی است. چه از گل‌ها، دعوت‌نامه‌ها، موسیقی یا هر چیز دیگری ناراضی باشید، ممکن است باعث افکار منفی و افسردگی شود.
ممکن است آرزو داشته باشید که ای کاش کارها را به گونه‌ای متفاوت انجام می‌دادید تا مراسم را به گونه‌ای بهتر برگزار می‌کردید. همه اینها می‌تواند منجر به بروز علائم افسردگی و احساس تنهایی بعد از ازدواج شود.

علائم افسردگی پس از ازدواج چیست؟

ممکن است بسیاری از زوج‌ها دچار افسردگی بعد از ازدواج شوند. در واقع یک دوره از این افسردگی به طرز عجیبی باعث تغییر در اوضاع فرد می‌شود؛ به گونه‌ای که فرد حتی در انجام و اداره معمولی‌ترین امور خود نیز، دچار مشکل می‌شوند. در ادامه به بیان برخی از علائم افسردگی بعد از ازدواج می‌پردازیم:

⦁ کاهش علاقه به شاغل بودن یا استعفا دادن از کار
⦁ کاهش ارتباط با سایر افراد و اطرافیان
⦁ تغییر در عادات غذایی
⦁ بی‌توجهی نسبت به افراد و خانواده
⦁ کاهش علاقه نسبت به انجام فعالیت‌های محبوب گذشته
⦁ کاهش میل جنسی و بی‌ اشتهایی جنسی
⦁ گوشه‌گیری و دوری از اجتماع
⦁ ناتوانی در هماهنگی کارها
⦁ کاهش انرژی
⦁ تغییر برنامه خواب
⦁ تغییر در امور مراقبتی شخصی مانند ورزش و مراجعه به پزشک
⦁ عدم تمرکز در انجام کارها
⦁ احساس بی‌کفایتی و گناه در زندگی
⦁ احساس بدبینی نسبت به همسر
⦁ بروز غم، اندوه، اضطراب و پوچی
⦁ پرخوری شدید یا کاهش اشتها
⦁ صحبت و خنده افراطی با افراد نزدیک

چطور بفهمیم این احساس افسردگی است یا ناراحتی موقتی؟

ممکن است فکر کنید دچار افسردگی پس از ازدواج شده‌اید، اما این احساسات غم و اندوه موقتی باشند. اندوه نوعی واکنش عاطفی طبیعی به ازدست‌دادن چیزی یا شخصی است که برای شما عزیز است.
ممکن است احساسات ناراحت‌کننده به‌خاطر فروکش‌کردن هیجانات ناشی از عروسی باشد. در این شرایط تمام برنامه‌ریزی‌ها و شور و شوق لباس مجلسی، پذیرایی، مهمانان و تشریفات مراسم پشت‌سر گذاشته شده‌اند و شما دوباره به روال معمول زندگی بازگشته‌اید.
تغییرات مهم زندگی، حتی آنها که شادی‌آورند، معمولا با ازدست‌دادن همراه‌اند. با رفتن به دانشگاه دوران پرهیجان نوجوانی را رها می‌کنیم؛ با بچه‌دارشدن آزادی زندگی بدون بچه را از دست می‌دهیم و پس از ازدواج نیز بخشی از هویت مستقل خود را رها می‌کنیم. با این تفاسیر طبیعی است که وقتی ناگهان از زندگی مجردی وارد زندگی زناشویی می‌شوید، کمی احساس ناراحتی کنید. البته خوشبختانه این احساسات موقتی هستند.

چطور با افسردگی بعد از ازدواج مقابله کنیم؟

افسردگی پس از ازدواج احساسی کاملا طبیعی است که به‌راحتی می‌توانید آن را مهار کنید و احساس بهتری داشته باشید. علاوه بر کمک‌گرفتن از متخصص، خودمراقبتی افسردگی هم ممکن است مفید باشد.
چند مورد از مهم‌ترین راهکارهای مقابله برای افسردگی پس از ازدواج را در این قسمت مرور می‌کنیم:

⦁ دلایل احساس مطمئن‌نبودن از ازدواج را شناسایی کنید
ازدواج نقطه عطف بزرگی در رابطه است. هرچقدر هم که با هم بوده‌ باشید یا بابت ازدواج خود هیجان‌زده و مطمئن بوده باشید، تغییر رابطه از قرار ملاقات به ازدواج قانونی ممکن است بسیار دلهره‌آور باشد و باعث شود فکر کنید تصمیم اشتباهی گرفته‌اید. ممکن است منشأ این احساس تأثیر اطرافیان یا حرف‌ها و تجربیات آنها باشد. طبق تحقیقات‌، نارضایتی از رابطه و افسردگی پس از ازدواج مرتبط‌اند.
اولین گام شناسایی این وضعیت است. گاهی اوقات‌ مطمئن‌نبودن از تصمیم ازدواج ممکن است شما را مضطرب کند و باعث ابهام شرایط شود. توانایی صحبت‌کردن درباره این وضعیت باعث می‌شود که بتوانید به‌درستی نگرانی‌های خود را برطرف کنید. مثلا به‌جای گفتن «من نمی‌دانم بعد از ازدواج باید چطور رفتار کنم»، کمی عمیق‌تر کنکاش کنید تا بفهمید دلیل این‌ شک و تردید چیست.

⦁ آیا نگرانید مجبور شوید کارهایی را کنار بگذارید که قبل از ازدواج از آنها لذت می‌بردید؟
⦁ نگران انتظارات خود و همسرتان برای انجام وظایف یا امور مالی هستید؟
⦁ نگران تغییر هویت‌تان به‌عنوان فردی متأهل هستید؟
⦁ شناسایی و برچسب‌گذاری احساسات اولین گام برای مهار آنهاست؛ نگرانی‌های کوچک و بزرگتان را یادداشت کنید.

⦁ با همسرتان درباره احساسات‌تان صحبت کنید
یکی از راهکارهای مفید برای مهار احساس تردید در ازدواج این است که با شریک زندگی‌تان درباره آن صحبت کنید. بر اساس پژوهش‌ها، صحبت‌کردن درباره این موضوع صمیمیت زن و شوهر را افزایش می‌دهد و همچنین فرصتی برای تعیین قوانین و انتظارات دو طرف فراهم می‌کند.
افسردگی بعد از ازدواج برای هر دو شریک زندگی چالش‌برانگیز است. احساسات‌تان را پنهان نکنید و با همسرتان درباره آن صحبت کنید. همدلی همسرتان با شما بسیار کمک‌کننده خواهد بود. با این کار تیمی قوی تشکیل خواهید داد تا با افسردگی مقابله کنید و از این شرایط خلاص شوید.
موقع صحبت‌کردن به‌جای جملاتی که با «تو» شروع می‌شوند، جملات‌تان را با «من» شروع کنید. عباراتی که با «تو» شروع می‌شوند، معمولا انتقادی مطرح می‌شوند و اغلب منجر به حالت تدافعی می‌شوند که باعث می‌شود گفت‌وگوی سازنده‌ای شکل نگیرد

⦁ بخش‌هایی از زندگی مجردی خود را حفظ کنید
ازدواج‌کردن به‌معنای کنارگذاشتن کامل زندگی مجردی نیست. اگر فکر می‌کنید احساس ناامیدی و افسردگی بعد از ازدواج به‌خاطر دورشدن از خانواده، دوستان یا کارهای موردعلاقه‌تان است، همچنان می‌توانید آن بخش‌هایی از زندگی را که باعث شادی شما می‌شوند، حفظ کنید.
با خانواده یا دوستانتان قرار بگذارید و با هم وقت بگذرانید. فعالیت‌های موردعلاقه‌تان را انجام بدهید و دوباره شور و شوق دنیای مجردی را احساس کنید.

⦁ هدف جدید تعیین کنید
فکر می‌کنید عروسی تمام شده است و دیگر هیجان هیچ اتفاق بزرگی را ندارید؟ اشتباه می‌کنید. زندگی پر از است از اتفاقات و هیجانات بزرگ و شگفت‌انگیز! کافی‌ است هدف تعیین کنید و برای رسیدن به هدفتان تلاش کنید. رسیدن به هدف به‌منزله همان اتفاق بزرگی است که هیجانش را دارید. برخی از برنامه‌های مفرحی که می‌توانید با آنها شاد باشید، عبارت‌‌‌اند از:

⦁ برنامه‌ریزی برای تعطیلات خانوادگی؛
⦁ برگزاری مهمانی خانوادگی؛
⦁ پس‌انداز برای خرید خانه جدید؛
⦁ آماده‌شدن برای اولین سالگرد ازدواج؛
⦁ بازسازی یا تغییر دکوراسیون منزل؛
⦁ جشن‌گرفتن تولد همسر.

⦁ با یک روانشناس یا روانکاو مشورت کنید
زن و مرد اغلب به دلیل داشتن افکار منفی در دوران بعد از ازدواج، دچار احساس گناه می‌شوند. پس در طی این شرایط باید به دنبال یک مربی یا مشاور باتجربه و کاربلد باشید تا شرایط و احساسات شما را به خوبی درک کند. این فرد به شما کمک می‌کند تا احساس گناه را از خود دور کنید و انتظارات غیر واقعی که از ازدواج دارید را در ذهن خود برطرف کنید. در نهایت نیز بر روی سایر روابط و مشکلات زندگی زناشویی شما تمرکز می‌کند و مشکلات احتمالی شما را درمان خواهد کرد.

⦁ اهداف زندگی زناشویی را مشخص کنید
گذر از زندگی مجردی و ورود به زندگی زناشویی برای هر فردی دشوار است؛ اما برای کنار آمدن با شرایط جدید باید تمام پیش زمینه‌های ذهنی که از گذشته درباره ازدواج داشتید را به دست فراموشی بسپارید. در واقع باید تلاش کنید تا یک زندگی آرام و رضایت بخش را در کنار همسر خود به وجود آورید. با همسرتان برای خانه، امور زندگی، سلامتی و سایر معیارهای اصلی خود برنامه‌ریزی کنید؛ پس با تمرکز بر روی این کارها، امید به آینده را در وجود خود تقویت می‌کنید.

⦁ گریه کردن را از خود دریغ نکنید
تمامی افراد در طی بروز تغییر در زندگی خود، ممکن است دچار احساس عدم اطمینان، غم و اندوه شوند. در این شرایط گریه کردن یکی از راه‌هایی است که باعث آرامش خاطر شما می‌شود؛ پس این راه آرامش را از خود دریغ نکنید. برخی احساسات منفی به دلیل خستگی از فشارهای زندگی است؛ پس بروز این حس‌های منفی معیار صحیحی برای سنجش میزان رضایت شما از زندگی زناشویی نیست. با توکل و طلب آرامش از خدا می‌توانید حجم این افکار منفی را به حداقل برسانید.

⦁ با شریک زندگی خود ارتباط برقرار کنید
به شریک زندگی خود بگویید که چه احساسی دارید و برای یافتن خوشبختی به چه چیزی نیاز دارید. بدون شک او می تواند به شما در بروز احساسات و تقویت رابطه کمک کند. برقراری ارتباط همچنین از سوء تفاهم جلوگیری می کند و به شما این امکان می دهد احساس نزدیکی کنید.

افسردگی پس از ازدواج به عنوان یک تجربه

افسردگی یک بیماری شایع سلامت روان است. این می‌تواند در نتیجه رویدادهای استرس زای زندگی مانند ازدواج رخ دهد. آماده شدن برای عروسی اغلب وقت‌گیر و طاقت‌فرسا است. ممکن است برای زوج‌ها خواب کافی یا مراقبت از خود دشوار باشد. آنها همچنین ممکن است مشکلات مالی یا درگیری خانوادگی را قبل و در طول عروسی تجربه کنند.
افسردگی بعد از عروسی یک تجربه رایج و نتیجه طبیعی استرس‌های عروسی است. یک متخصص پزشکی می‌تواند به شناسایی عوامل استرس‌زا و ترسیم یک برنامه درمانی فردی کمک کند.
پس اگر احساس می‌کنید که این احساس در شما بسیار زیاد است حتما با یک متخصص روان‌شناس صحبت کنید تا در کنار هم به این مسئله رسیدگی کنید و آن را برطرف نمایید.
نیلوفر علی‌بیگی

آیا پشیمانی بعد از عروسی طبیعی است؟

هیچ راه عادی برای احساس پس از عروسی وجود ندارد. تجربه هر فرد از ازدواج کاملا منحصر به فرد است. احساس پشیمانی بعد از عروسی مطمئناً ممکن است رخ دهد.
برخی از افراد وقتی به این فکر می کنند که چقدر زندگی شان تغییر خواهد کرد، ممکن است احساس پشیمانی کنند. با این حال، این بدان معنا نیست که عروسی یک اشتباه بوده است، یا اینکه این احساسات برای همیشه باقی خواهند ماند.منبع:
Linter, J. (March 28, 2023). What to know about post-wedding depression. Taken from the link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/post-wedding-depression
Brito, J. (June 22, 2022). Post-Wedding Depression: Beyond Having the Blues. Taken from the link: https://psychcentral.com/depression/post-wedding-depression

مقالات مرتبط

4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام وقت بخیر

    آیا در افسردگی بعد از ازدواج زوجها می‌توانند برای مدتی از هم فاصله بگیرند لطفاً جواب دهید

    پاسخ
    • سلام
      اگر منظور شما این است که گاهی زوجین خلوت خودشان را داشته باشند بله در هر ازدواج سالمی لازم است، ولی اگر منظورتان این هست که مثلا ۱۰ روز با هم در ارتباط نباشند گزینه مناسبی نیست و بهتر است به روانشناس برای گرفتن کمک مراجعه کنند.

      پاسخ
  • سلام خدمت روانشناسان عزیز
    دختر و پسری دو ماهه نامزد کردن، پسر افسردگی گرفته و خواهان فاصله گرفتن است آیا عملش درست است؟

    پاسخ
    • خیلی مواقع طی دوره افسردگی، فرد از دیگران فاصله می‌گیرد و احتمالا راهکار مناسبی نیست ولی با اصرار و نصیحت هم شاید فقط اوضاع بدتر شود، چالش‌های روانشناختی بعد از ازدواج کاملا طبیعی است و بهتر هست برای گرفتن کمک به روانشناس مراجعه کنند.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up