تله اپلیکیشن‌های دوست‌یابی

تله اپلیکیشن‌های دوست‌یابی

اپلیکیشن‌های دوست‌یابی در عصر دیجیتال، به روشی محبوب برای یافتن عشق و همراه تبدیل شده‌ است. در حالیکه برنامه‌های دوستیابی ممکن است راهی مناسب و کارآمد برای ملاقات با افراد به نظر برسند، اما می‌توانند تله‌ای باشند که زمان و انرژی شما را مصرف می‌کنند و مانع از تمرکز شما بر روی رشد خود می‌شوند.

اپلیکیشن‌های دوست‌یابی چگونه کار می‌کنند؟

اپلیکیشن‌‌های دوست یابی با این هدف ایجاد شده‌اند تا افرادی را که در شهر یا محله‌ای نزدیک به یکدیگر زندگی می‌کنند با هم آشنا کنند. شما تنها کافی است تا با عضویت در این اپلیکیشن‌ها نام و جنسیت خود را مشخص کنید. پس از آن عکس‌هایی از خودتان را بارگذاری کنید و پروفایل کاربران دیگر را بپسندید (لایک کنید). اگر افرادی که شما لایک‌شان کرده‌اید متقابلا شما را لایک کرده باشند قادر خواهید بود تا برای آنها پیام ارسال کنید.

وابستگی به اپلیکیشن‌های دوست‌یابی

در حالیکه اپلیکیشن‌های دوست‌یابی در ابتدا می‌توانند سرگرم‌کننده و هیجان‌انگیز باشند، نیاز دائمی به بررسی موارد و پیام‌های جدید می‌تواند به سرعت، زیاد شود. ضربه دوپامینی که با یک مسابقه جدید همراه می‌شود می‌تواند اعتیادآور باشد، و باعث می‌شود کاربران زمان بیشتری را برای جستجوی بعدی در برنامه صرف کنند، نه اینکه روی یافتن یک ارتباط واقعی تمرکز کنند.

عوارض احساسی وابستگی به اپلیکیشن دوستیابی می‌تواند قابل توجه باشد. کاربران ممکن است زمانیکه توجه یا بازی‌هایی را که انتظار داشتند دریافت نمی‌کنند، احساس طرد شدن، تنهایی و حتی افسردگی را تجربه کنند. این می‌تواند بر سلامت روان و عزت نفس تأثیر منفی بگذارد.

یک قدم به عقب برگردید و ارزیابی کنید که چقدر زمان و انرژی برای برنامه‌های دوستیابی اختصاص می‌دهید و آیا در نتیجه پیامدهای منفی را تجربه می‌کنید یا خیر. آیا دیگر جنبه‌های مهم زندگی خود را فدا می‌کنید، مانند تعاملات حضوری واقعی، به خاطر سوایپ کردن؟ آیا در جستجوی تأیید اعتبار از طریق لایک و سوایپ، نیازهای عاطفی خود را نادیده می‌گیرید؟ اینها سوالات مهمی هستند که باید از خود بپرسید تا در دام برنامه دوستیابی نیفتید.

اپلیکیشن‌های دوستیابی و سلامت روان

هنگام استفاده از برنامه‌های دوستیابی، مراقب باشید که چگونه می‌توانند بر سلامت روان شما تأثیر بگذارند و اقدامات لازم را برای محافظت از خود انجام دهید. یکی از چالش‌های رایج تاثیر بالقوه بر عزت نفس است. فرآیند ارزیابی دائمی و طرد شدن احتمالی می‌تواند تأثیرگذار باشد، بنابراین به یاد داشته باشید که ارزش شخصی شما با تطابق یا پاسخ‌ها تعریف نمی‌شود. در خارج از برنامه‌های دوستیابی، حس قوی از خود را در خود پرورش دهید و در فعالیت‌هایی شرکت کنید که اعتماد به نفس شما را افزایش می‌دهد.

نکته دیگر ماهیت بسیار زیاد برنامه‌های دوستیابی است. با نمایه‌های بی‌شمار و موارد مشابه، به راحتی می‌توان احساس غرق شدن کرد. همچنین مهم است که آگاه باشید که همه افراد در برنامه های دوستیابی دقیقاً خود را نشان نمی‌دهند. افراد ممکن است از عکس‌های گمراه‌کننده استفاده کنند، دستاوردهای خود را اغراق کنند، یا دیگران را در مورد نیات خود گمراه کنند. با یک شک و تردید سالم به تعاملات نزدیک شوید و قبل از سرمایه‌گذاری بیش از حد احساسی، برای شناختن شخصی وقت بگذارید.

متأسفانه پیام‌های جنسی ناخواسته در برنامه‌های دوستیابی رایج است. اگر با چنین پیام‌هایی مواجه شدید، به یاد داشته باشید که شما حق تعیین حد و مرز دارید. در مسدود کردن یا گزارش کاربرانی که باعث ناراحتی شما می‌شوند، دریغ نکنید. از ویژگی‌های ایمنی برنامه استفاده کنید یا در صورت لزوم با پشتیبانی تماس بگیرید. در مواردی که تجربیات منفی یا بالقوه خطرناک ایجاد می‌شود، ایمنی خود را بیش از هر چیز دیگری در اولویت قرار دهید. به غرایز خود اعتماد کنید و خود را از هر موقعیتی که احساس ناامنی می‌کند دور کنید. برای محافظت از خود و دیگران، با تیم پشتیبانی برنامه تماس بگیرید یا رفتار نامناسب را گزارش دهید.

به یاد داشته باشید که سلامت روان شما در درجه اول اهمیت قرار دارد. در صورت نیاز به استراحت بپردازید، اگر احساس خستگی می‌کنید از دوستان یا متخصصان حمایت بخواهید، و هنگام جستجو در چشم‌انداز برنامه دوستیابی به شهود خود اعتماد کنید.

تأثیرات منفی و معایب اپلیکیشن‌های دوست‌یابی

  • گسترش ظاهربینی و قضاوت‌های زود هنگام

ظاهربینی و ایجاد روابط بر اساس آن، یکی از خطرناک‌ترین رفتارهای رواج یافته در جوامع مختلف است که به‌واسطه‌ی اپلیکیشن‌های دوستیابی شدت بیشتری پیدا کرده است. در این فضا افراد بر اساس چهره یا عکس‌هایی با ماشین‌های گران‌قیمت یا حتی ملیت‌شان مورد قضاوت قرار می‌گیرند. ممکن است دختری به علت ابتلا به بیماری هورمونی، اندامی غیرمتناسب یا چهره‌ای معمولی داشته باشد اما در مهربانی و پاینبدی به اخلاقیات گوی سبقت را از هرکسی برباید. حقیقت این است که در این فضا، چنین انسان با ارزشی، شانس چندانی برای تجربه‌ی مثبت نخواهد داشت. همانطور که گرچن ای‌هندرسن (Gretchen E Henderson) استاد دانشگاه جورج تاون توضیح می‌دهد: «قضاوت بر اساس ظاهر افراد به ما می‌گوید که تا چه حد انسانِ سطحی‌نگری هستیم. و این سطحی‌نگری یک حقیقت ترسناک را برملا می‌کند. اینکه خود ما از درون زشت هستیم».

  • کاهش چشمگیر روابط سالم و پایدار

اپلیکیشن‌های دوستیابی اگرچه احتمال آشنایی شما با افراد جدید را افزایش می‌دهد اما در نهایت احتمال ایجاد یک رابطه‌ پایدار و سالم را کم‌تر از قبل خواهد کرد. اگر شما به‌خاطر احساس تنهایی می‌خواهید از یک اپلیکیشن‌ دوستیابی استفاده کنید شاید بهتر باشد که تجدید نظر کنید، چرا که در نهایت احساس تنهایی شما احتمالا عمیق‌تر از قبل خواهد بود. افرادی که بیشتر از فضای مجازی استفاده می‌کنند با احتمال بالاتری احساس تنهایی را تجربه خواهند کرد. از طرفی، افرادی که در فضای مجازی با افراد بیشتری ارتباط هستند با احتمال بالاتری دست به خیانت در روابط عاطفی خود می‌زنند.

  • پریشانی روانشناختی

افرادی که از برنامه‌های دوست‌یابی استفاده می‌کنند، بیشتر دچار پریشانی، اضطراب یا افسردگی می‌شوند. در واقع، کاربران برنامه‌های دوستیابی در مقایسه با غیر کاربران با سه برابر فشار روانی مواجه هستند.

اگر کاربر برنامه همسریابی بیشتر اوقات در برنامه‌های همسریابی (به عنوان مثال استفاده روزانه) و برای مدت زمان طولانی‌تر در این برنامه‌ها باشد، این رقم افزایش می‌یابد.

آن دسته از کاربرانی  که به دنبال تأیید اعتبار هستند، در برابر طرد شدن آسیب پذیرتر و حساس‌ترند یا تحت تأثیر توجه مثبت دیگران قرار می‌گیرند. مطالعات نشان می‌دهد که جستجوی اعتبار و ارزش، چه از طریق دوست یابی آنلاین و چه از طریق رسانه های اجتماعی با پریشانی عاطفی ارتباط دارد.

  • تصویر بدنی بد و ضعیف

دوستیابی آنلاین همچنین با تصویر بد بدن یا استفاده از روش های ناسالم کاهش وزن مانند استفاده از ملین یا استروئیدهای آنابولیک همراه است. با وجود اینها، شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد دوست یابی آنلاین در واقع به شکل‌گیری تصویر بدنی مثبت از خود نیز کمک می‌کند.

نکاتی برای یافتن تعادل و اجتناب از تله برنامه دوستیابی

اپلیکیشن‌های دوست‌یابی می‌توانند ابزار مفیدی برای ملاقات با افراد جدید و به طور بالقوه یافتن عشق باشند، اما مهم است که از آن‌ها به شیوه‌ای متعادل استفاده کنید که رفاه یا احساس خودتان را به خطر نیندازد. در اینجا چند نکته برای استفاده از برنامه های دوستیابی به روشی سالم و رضایت بخش آورده شده است:

  • اهمیت تمرکز بر خود

وقتی نوبت به قرار می‌رسد، می‌توان به راحتی در جستجوی شریک زندگی گرفتار شد و در این روند خود را فراموش کرد. ممکن است سعی کنید خود را طوری بسازید که با ایده آل‌های دیگران مطابقت داشته باشد یا نیازها و ارزش‌های خود را به خطر بیاندازید تا او را راضی نگه دارید. با این حال، این رویکرد اغلب منجر به ناامیدی و نارضایتی در روابط می‌شود.

اینجا است که مراقبت از خود و خودشناسی وارد می‌شود. با اولویت دادن به رشد شخصی خود، می‌توانید اعتماد به نفس و انعطاف پذیری بیشتری داشته باشید، که به نوبه خود باعث جذب روابط سالم‌تر و رضایت بخش‌تر می‌شود.

به جای تلاش برای یافتن اعتبار از طریق برنامه‌ها، زمانی را برای اولویت‌بندی خود اختصاص دهید. زمانی را صرف سرگرمی‌های جدید، پیگیری علایق شخصی و تأمل در تجربیات گذشته کنید. فعالیت‌هایی را دنبال کنید که به شما کمک می‌کند خودتان را بهتر بشناسید، مانند درمان، توجه‌آگاهی، دوستی‌ها و روزنامه‌نگاری.

  • مرزها را تعیین کنید

در مورد محدودیت زمانی برای استفاده از برنامه‌های دوستیابی هر روز تصمیم بگیرید و به آن پایبند باشید. این می‌تواند به شما کمک کند تا در هر لحظه از پیمایش بدون فکر در برنامه جلوگیری کنید. راهکار مفید دیگر این است که اعلان‌های برنامه را خاموش کنید تا دائماً حواس‌تان به پیام‌ها و مسابقات جدید پرت نشود. به یاد داشته باشید که اگر متوجه شدید که بیش از حد از برنامه‌های دوستیابی استفاده می‌کنید، خوب است که از برنامه‌های دوستیابی به طور کلی فاصله بگیرید.

  • سعی کنید به صورت آفلاین با افراد ملاقات کنید

در حالی که برنامه‌های دوستیابی می‌توانند راهی عالی برای برقراری ارتباط با افراد جدید باشند، مهم است که برای ملاقات با شرکای بالقوه دوستیابی فقط به آنها اعتماد نکنید. تعاملات حضوری می‌تواند بسیار معنادارتر باشد و می‌تواند راه بهتری برای ایجاد ارتباطات قوی‌تر با دیگران باشد. شرکت در رویدادهای اجتماعی، پیوستن به گروه‌ها یا کلوپ‌ها و شرکت در فعالیت‌هایی که مورد علاقه شما هستند، همگی راه‌های خوبی برای گسترش حلقه اجتماعی خود و ملاقات با فرد جدید هستند.

نکات پایانی

اپلیکیشن‌های دوست یابی به علت کارکرد خود، روابطی بر اساس ظواهر ایجاد می‌کنند به همین علت امکان ایجاد روابط پایدار و سالم در آنها بسیار پایین‌تر از روابط در محیط‌های واقعی خواهد بود. اگر شما به‌دنبال روابطی برای کاهش احساس تنهایی یا پایبندی به اصول اخلاقی باشید احتمالا اپلیکیشن‌های دوستیابی انتخاب مناسبی برای شما نخواهند بود. اخیرا جمله‌ معروفی در بین کاربران فضای مجازی وجود دارد که: «فضای مجازی شلوغ‌ترین سرزمین تنهایی است.»

در پایان، مهم‌ترین چیز این است که به یاد داشته باشید که برنامه‌های دوستیابی تنها یکی از ابزارهای بسیاری برای ملاقات با افراد جدید هستند. ارتباطات واقعی و معنادار از طریق تجربیات مشترک، گفتگوهای واقعی و علایق متقابل ایجاد می شود. با تمرکز بر خود و رشد شخصی خود، می‌توانیم افراد با اعتماد به‌نفس‌تر و معتبرتری باشیم، که به نوبه خود باعث جذب روابط سالم‌تر و رضایت‌بخش‌تر، چه آنلاین و چه آفلاین می‌شود.

نیلوفر علی بیگی

منابع:

Hetherington, C. (November 16, 2023). The Dating App Trap: How Much Time and Energy Should You Be Spending?. Taken from the link: https://healthnews.com/mental-health/self-care-and-therapy/the-dating-app-trap-how-much-time-and-energy-should-you-be-spending/

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up