اختلال اوتیسم

اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک وضعیت عصبی رشدی است که در سه سال اول زندگی خود را نشان می‌دهد. ویژگی‌های کلیدی ASD فقدان ارتباط کلامی و غیر کلامی، رفتارهای محدود و فقدان تعامل اجتماعی است.

علائم طیف اوتیسم

  • رفتارهای تکراری

یک کودک مبتلا به ASD رفتارهای تکراری مانند کوبیدن روی میز و دست زدن را انجام می‌دهد. رفتارهای تکراری می‌تواند کلامی نیز باشد، مثلاً یک چیز را بارها و بارها بپرسد یا یک عبارت را تکرار کند. به‌علاوه، تکرارها می‌توانند از یک شی (های) خاص به شکلی مشخص استفاده کنند، به عنوان مثال، اسباب‌بازی‌ها را ردیف کردن، ورق زدن یا نوازش کردن. گاهی اوقات رفتارهای تکراری ممکن است باعث آسیب به خود یا مضر باشد.

  • علائم عاطفی

افراد مبتلا به ASD در کنترل هیجانی مشکل دارند و ممکن است در محیط های اجتماعی رفتار نامناسبی داشته باشند. در نتیجه، ممکن است در درک دیگران یا درک نادرست از احساس دیگران دچار مشکل شوند. به عنوان مثال، آنها اغلب در تشخیص اینکه آیا یک فرد خوشحال است یا دردناک است، مشکل دارند. علاوه بر این، مطالعات نشان داده است که افراد مبتلا به ASD در تفسیر حالات چهره مشکل دارند. به عبارت دیگر، آنها در استخراج و/یا تشخیص اطلاعات ارزشمندی که زبان بدن در زمینه‌های اجتماعی ارائه می‌دهد، مشکل دارند.

  • رفتارهای محدود کننده

ASD همچنین با رفتارها، علایق یا فعالیت‌های محدود مشخص می‌شود. این بدان معنی است که یک فرد ممکن است بیش از حد به یک جسم، شکل یا رنگ خاص وابسته شود.

  • محیط

فرد مبتلا به ASD احتمالاً از تماس چشمی خودداری می‌کند. کودکان مبتلا به ASD به راحتی تحت تأثیر محیط خود قرار می‌گیرند. چیزی که ساده یا معمولی به نظر می‌رسد، مانند نویز پس زمینه یا یک فلاش نور جزئی، می‌تواند به یک محرک خارجی اصلی برای آنها تبدیل شود.

  • زبان

بسیار رایج است که کودکان مبتلا به ASD از رشد زبان غیر معمول رنج می‌برند. امروزه مسائل زبان به عنوان یک وضعیت جداگانه مورد بررسی قرار می‌گیرد.

زندگی با فرد مبتلا به اوتیسم

اگر یکی از عزیزان مبتلا به ASD دارید، در مورد محرک‌های محیطی که بر او غلبه می‌کند بپرسید. درک محرک‌ها ممکن است به شما کمک کند از محیط‌های خاص یا موقعیت‌هایی که یک فرد مبتلا به ASD واکنش منفی نشان می‌دهد اجتناب کنید. اگر کودکی مبتلا به ASD دارید، مشاهده او در موقعیت‌ها ممکن است به شما کمک کند بفهمید که چگونه یا چرا احساس غمگینی می‌کند. در برخی موارد، محیط فرد حتی می‌تواند باعث درد فیزیکی شود. به عنوان مثال، افراد مبتلا به ASD از لمس کردن متنفر هستند. با این حال، به این معنی نیست که آنها از شما ناراحت هستند. ممکن است فقط حس لامسه احساس ناخوشایندی به آنها بدهد.

افراد مبتلا به ASD تمایلی به ایجاد هر گونه تغییر در برنامه‌های روزمره خود ندارند. به عنوان مثال، این عادات شامل فعالیت‌های روزانه، الگوهای گفتار، بوهای آشنا، رفتن به یک محیط جدید و خوردن همان غذا (ها) است. اینها رفتارهای بسیار فردی هستند. به عنوان مثال، ممکن است مراسم خوشامدگویی خاص، مسیرهای خاصی برای رسیدن به مدرسه/کار، یا نیاز به خوردن غذاهای خاص در یک زمان خاص وجود داشته باشد. بنابراین، درک و یادگیری روال روزانه یک فرد مهم است.

شیوع و علت اوتیسم

ASD در پسران بیشتر از دختران است، اگرچه داده‌ها بین مطالعات متفاوت است. با این وجود، پسران معمولا بین دو تا سه برابر بیشتر تشخیص داده می‌شوند. با این حال، اخیراً به چالش کشیده شده است. استدلال‌ها پیشنهاد می‌کنند که علائم ASD در دختران کمی متفاوت است. بنابراین، تشخیص ها ممکن است نادیده گرفته شوند. از طرف دیگر، برخی از دانشمندان پیشنهاد می‌کنند که ممکن است مقاومت خاصی برای زنان نسبت به ASD وجود داشته باشد.

علت دقیق ASD مشخص نیست، اما به عنوان یک بیماری ارثی ثابت شده است. مطالعات نشان می‌دهد که میزان وراثت بین 74 تا 93 درصد متغیر است. خطر داشتن فرزند مبتلا به ASD نیز در صورت تشخیص اولین یا اولین و دومین فرزند افزایش می‌یابد. دانشمندان هنوز نتوانسته‌اند دقیقاً ژن‌های مسئول ASD را جدا کنند.

عوامل محیطی، به ویژه آنهایی که ممکن است بر جنین تأثیر بگذارند، پیشنهاد شده است که نقش داشته باشند. به عنوان مثال، عواملی مانند عفونت‌ها می‌توانند شانس تولد با ASD را افزایش دهند. باردار شدن در مراحل بعدی زندگی نیز با ASD مرتبط است – بالای 40 برای زنان و بیش از 50 برای مردان.

درمان‌های اوتیسم

متأسفانه ASD یک بیماری قابل درمان نیست. البته، بسته به شدت علائم و موفقیت مدیریت رفتار، بزرگسالان مبتلا به ASD می‌توانند زندگی کامل و شادی داشته باشند.

درمان اولیه ASD درمان بسیار شخصی است زیرا هر علامت شناسی ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد. درمان به رفتارهای مشکل‌ساز، مانند بی‌قراری، تحریک‌پذیری، و رفتارهای تکراری، به ویژه تمایلات خودآزاری می‌پردازد. درمان‌های آموزشی و رفتاری برای ASD در دسترس است. اگر در مورد درمان شک یا سؤالی دارید، با پزشک بالینی خود مشورت کنید تا برنامه‌ای جداگانه برای شما یا فرزندتان داشته باشد.

تجویز دارو برای کودکان و بزرگسالان مبتلا به ASD معمول است. داروها شامل داروهای ضد روان‌پریشی، داروهای ضد افسردگی، تثبیت‌کننده‌های خلق و خو و داروهای ضد روان‌پریشی غیرمعمول هستند. پزشک شما شرایط را ارزیابی می‌کند و مناسب‌ترین دارو را تجویز می‌کند.

نیلوفر علی‌بیگی

منبع:

Vaišvilaitė, L. (January 03, 2023). Autism Spectrum Disorder: What to Know. Taken from the link: https://healthnews.com/health-conditions/neurological-disorders/autism-spectrum-disorder-what-to-know/

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up