کمال گرایی یک توهم است!معمولا ما معتقدیم که کمال‌گرایی عملکرد ما را بهتر می‌کند، اما در اصل قضیه، به ما آسیب می‌رساند.من برای شروع نوشتن با مشکل مواجه شدم. من طعمه “سندرم خط اول” شده‌ام، می‌ترسم اگر نتوانم فورا توجه خواننده‌ام را جلب کنم، آنها مطلب را رد کنند. با این حال، هر چه بیشتر سعی کردم خط کامل را پیدا کنم، بیشتر گیر کردم.این مشکل کمال گرایی است.ما روی چیزهایی تمرکز می‌کنیم که شکسته یا ناقص هستند و نمی‌تواند پیشرفت کند.تلاش برای بهترین بودن یک چیز است و تلاش برای کامل بودن، چیز دیگری است.کمال گرایی به ندرت باعث ایجاد رضایت شخصی می‌شود زیرا ما هیچ‌وقت به کمال نمی‌رسیم، بلکه ناامید می‌شویم.

آن ویلسون شیف می‌گوید:

“کمال گرایی بالاترین مرتبه خودآزاری است”

برنه براون، استاد دانشگاه هیوستون، توضیح می‌دهد: «کمال‌گرایی به معنای تلاش برای بهترین بودن نیست. کمال به معنای موفقیت و رشد سالم نیست.» افراد معمولا، کمال گرایی را به عنوان سپری برای محافظت از خود در برابر آسیب‌پذیری استفاده می‌کنند – آنها نمی‌خواهند مورد سرزنش یا قضاوت دیگران قرار بگیرند. کمال گرایی باعث نمی‌شود که شما احساس کاملی داشته باشید بلکه به مرور باعث می‌شود احساس بی‌کفایتی کنید.

آیا اغلب احساس می کنید برای ارضا شدن به چیزهایی نیاز دارید که کامل باشند؟

آیا پذیرش نقص یا شکست در خود یا دیگران غیرممکن است؟

آیا احساس می‌کنید که برای شاد بودن باید همه چیز عالی باشد و هر کاری که انجام می‌دهید به اندازه کافی خوب نیست؟

اگر به یک یا همه این سوالات پاسخ مثبت داده اید، یک کمال‌گرا هستید.

کمال‌گرایی چه اشکالی دارد؟

کامل بودن غیر ممکن است. هیچ‌کس کامل نیست. وقتی همیشه در تلاش هستید که کامل باشید و برای همیشه کوتاه بیایید، در معرض خطر بسیاری از مسائل از افسردگی گرفته تا اضطراب و اختلالات خوردن هستید.

انتظارات غیرواقع‌بینانه هسته اصلی کمال‌گرایی را تشکیل می‌دهد. وقتی انتظارات ما برآورده نمی‌شود، احساس عصبانیت می‌کنیم. روابط زمانی با شکست مواجه می شوند که انتظار دارید شریک زندگی‌تان بی نقص باشند. در روابط، انتظارات برآورده نشده اشکال مختلفی دارند که بسیاری از آنها غیر واقعی هستند. برای مثال، ممکن است انتظار داشته باشید که شریک زندگی‌تان بداند که شما به چه چیزی نیاز دارید، بدون اینکه مجبور باشید به او بگویید. یا ممکن است از فرزند نوجوان خود انتظار داشته باشید که هرچیزی که می‌گویید را موافقت کند و همه آنها را گوش کند. اما مردم اینگونه کار نمی‌کنند. شریک زندگی شما نمی‌تواند ذهن شما را بخواند و یا نوجوانتان درگیر ده‌ها چیز دیگر می‌شوند که ممکن است فراموش کنند که چه کاری باید برای شما انجام دهد.

کمال‌گرایی می‌تواند خود را به سمت اهداف و انتظارات غیرواقعی و همچنین به تعویق انداختن سوق دهد. به عنوان مثال، “من می‌خواهم یک رمان بنویسم” یک هدف فوق‌العاده است، درحالیکه “من باید یک رمان را تا پایان سال تمام کنم” یک هدف کمال‌گرایانه است. آنقدر توقع خود را از خودتان بالا می‌برید که در صورت عدم دستیابی به هدف (نوشتن یک رمان ممکن است سال ها طول بکشد!)، به طور خودکار شکست خورده‌اید. این منجر به افسردگی، اضطراب، نفرت از خود و مسائل دیگر می‌شود.

وقتی بیش از حد روی درست کردن همه چیز تمرکز می‌کنید و وقتی این کار را نمی‌کنید خود را سرزنش می‌کنید.کمال‌گراها اغلب از خطاهای خود عذاب می‌کشند و اجازه می‌دهند که خطاهایشان آنها را تعریف کند.

اما اشتباهات خوب هستند!

اگر هرگز اشتباه نمی‌کردیم، هرگز یاد نمی‌گرفتیم. وقتی قبول کردید که کامل نیستید، می‌توانید خود را از ناراحتی عاطفی ناشی از نشخوار کردن در مورد هر خطا دور کنید. در عوض، می‌توانید اشتباهات خود را بررسی کنید و درس‌های مهمی را که آنها ارائه می‌دهند بیاموزید.

پادزهر کمال گرایی خودبخشی است.

برای اینکه خود را ببخشید، باید کمال‌گرایی را رها کنید و دیدگاه و باور متفاوتی در مورد خود داشته باشید – که زندگی برای یادگیری است و کمال واقعی همیشه در تلاش برای بهبود خود است- نه اجتناب از اشتباه. چیزی به نام کامل بودن وجود ندارد، اما همچنان می‌توانید به دنبال برتری باشید. وقتی برای کمال تلاش می‌کنید، تنها چیزی که می بینید عیب است.

متنفر بودن از خود یا سرزنش خود برای کامل نبودن به شما کمکی نمی‌کند. اگر با تمرکز روی احساسات خود کار نکنید و به سمت بخشش خود حرکت نکنید، در دام خشم، شرم، گناه، غم و اندوه و سایر افکار و احساسات منفی خود می‌مانید. خودبخشی نه تنها ابزاری برای خشم بلکه برای همه احساسات ناراحت‌کننده است.

در مورد تغییری که می‌توانید تنها با چند کلیک یک دکمه ایجاد کنید، چطور؟

نیلوفر علی بیگی

منابع:

Brandt, A. (April 1, 2020). The Dangers of Perfectionism. Taken from the link: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/mindful-anger/201904/the-dangers-perfectionism

Razzetti, G. (February 9, 2019). How to Conquer Perfectionism Before It Conquers You. Taken from the link: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-adaptive-mind/201902/how-conquer-perfectionism-it-conquers-you

 

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up