میسوفونیا یا حساسیت به صدا یک وضعیت عصبی منحصر به فرد است که بر نحوه درک و واکنش افراد به صداهای خاص تأثیر میگذارد. برای کسانی که با میسوفونیا زندگی میکنند، هر روز صداهایی مانند جویدن و نفسکشیدن میتواند باعث واکنش احساسی شدید و اغلب طاقتفرسا شود. برای آشنایی با نحوه تشخیص میسوفونیا و نکاتی برای زندگی با این عارضه به ادامه مطلب مراجعه کنید.
میسوفونیا یا حساسیت به صدا چیست؟
میسوفونیا (حساسیت به صدا)، یک وضعیت عصبی حسی است که با واکنشهای شدید احساسی و فیزیولوژیکی به صداهای خاص مشخص میشود. برای کسانی که با میسوفونیا دست و پنجه نرم میکنند، صداهای مثل جویدن، ضربه زدن یا حتی نفسکشیدن میتواند موجی از واکنشهای شدید را ایجاد کند که منجر به احساس تحریک، اضطراب و حتی خشم شود.
علائم میسوفونیا چیست؟
علائم میسوفونیا عبارتند از:
- حساسیت بالا به صداهای خاص
- تشدید سریع احساسات منفی با شنیدن این محرکها.
- یک میل شدید برای اجتناب یا فرار از منبع صدای ناراحتکننده.
علت میسوفونیا چیست؟
علل خاص میسوفونیا هنوز موضوع کاوش مداوم است. استعداد ژنتیکی، تجربیات اولیه دوران کودکی، و انعطافپذیری مغز در انطباق با نشانههای محیطی، همه عواملی هستند که ممکن است در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند. علاوه بر این، میسوفونیا ممکن است گاهی اوقات با شرایط دیگری مانند اختلالات اضطرابی یا ADHD همراه یا همپوشانی داشته باشد.
چگونه میسوفونیا تشخیص داده میشود؟
ارزیابیهای میسوفونیا به اشکال مختلفی انجام میشوند که هر کدام برای روشن کردن سطح حساسیت و واکنش عاطفی شما به صداهای خاص طراحی شدهاند.
– یک نوع آزمون شامل پاسخ دادن به سؤالاتی در مورد نحوه واکنش شما به صداهای خاص است. با بررسی پاسخهای شما، این ارزیابیها میتوانند نگاهی اجمالی به این موضوع داشته باشند که آیا صداهای خاص باعث تحریک احساسات در شما میشوند یا خیر.
– رویکرد دیگر مستلزم گوش دادن به کلیپهای صوتی مختلف و رتبهبندی واکنش احساسی شما به هر صدا است. این تستها همگی برای درک اینکه چگونه برخی از محرکهای شنوایی ممکن است بر شما تأثیر بگذارند تنظیم شدهاند.
– درحالیکه تستهای میسوفونیا میتوانند آموزنده باشند، توجه به این نکته مهم است که آنها یک ارزیابی اولیه را ارائه میدهند و یک تشخیص قطعی نیستند. یک روانشناس یا روانپزشک میتواند به تفسیر نتایج آزمایش شما در زمینه گستردهتر تجربیات شما کمک کند و دیدگاه واضحتری در مورد اینکه آیا میسوفونیا در حساسیتهای درک صدا شما نقش دارد یا خیر ارائه میدهد.
برخی از نمونههای رایج میسوفونیا
برخی از این نمونهها در افرادی که میسوفونیا دارند بسیار آزاردهنده است:
- برخی صداهای صوتی یا الگوهای گفتاری تکراری
- خش خش کاغذ یا پلاستیک
- رد پا یا حرکات تکراری
- صدای خروپف یا خرخر کردن
- صداهای تنفسی، مانند تنفس سنگین
- صداهای کوبیدن یا بلعیدن لب
- بوییدن یا پاک کردن گلو
- کلیک کردن یا تایپ قلم روی صفحه کلید
- ضربه زدن یا کلیک کردن صداها
- صداهای جویدن یا ملچ ملوچ کردن
به خاطر داشته باشید که محرکهای میسوفونیا میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. درحالیکه یک فرد ممکن است به شدت به صداهای جویدن واکنش نشان دهد، فرد دیگری ممکن است آنقدر اذیت نشود.
نکاتی برای زندگی با میسوفونیا
زندگی با میسوفونیا میتواند مسیر پیچیدهای برای پیمایش باشد، اما چندین استراتژی عملی وجود دارد که میتوانید برای مدیریت تأثیر آن بر زندگی روزمره خود از آنها استفاده کنید:
- از محرکها آگاه باشید
زمانی را برای آشنایی نزدیک با صداهای خاصی که باعث واکنشهای ناهمخوان شما میشوند، اختصاص دهید. با شناسایی این محرکها، میتوانید موقعیتهای بالقوه ناراحتکننده را پیشبینی کنید و خود را از نظر عاطفی زودتر آماده کنید.
- تمرکز خود را تغییر دهید
هنگامی که با صداهای تحریککننده روبهرو میشوید، توجه خود را به چیز دیگری هدایت کنید. با تغییر آگاهانه تمرکز خود از صدای آزاردهنده به یک فعالیت مثبت یا جذابتر، میتوانید یک بافر ذهنی ایجاد کنید که به کاهش تأثیر احساسی صدا کمک میکند.
- موانع نویز ایجاد کنید
در محیطهایی که میدانید صداهای محرک شایع هستند، از هدفونهای حذف نویز یا دستگاههای نویز سفید برای مسدود کردن صدا استفاده کنید. این ابزارها میتوانند به ایجاد یک مانع صوتی کمک کنند و تأثیر صداهایی را که باعث میسوفونی شما میشوند، کاهش دهند.
- تکنیکهای تمدد اعصاب را امتحان کنید
برای کمک به مدیریت اضطراب و استرسی که میتواند همراه با واکنشهای ناگوار باشد، تکنیکهای آرامسازی را در برنامه روزانه خود بگنجانید. تمرینات تنفس عمیق، مدیتیشن و تمرکز حواس همگی میتوانند به احساس تعادل عاطفی کمک کنند. این تکنیکهای آرامسازی همچنین میتوانند در هنگام مواجهه با محرکهای شنوایی مفید باشند. اپلیکیشنهای سلامت روان نیز ممکن است به شما کمک کنند تا تکنیکهای تمدد اعصاب را تمرین کنید و این نوع مهارتهای مقابلهای را ایجاد کنید.
با گنجاندن این استراتژیها در برنامه روزانه خود، میتوانید رویکردی چندوجهی برای مدیریت میسوفونیا ایجاد کنید. درحالیکه ممکن است برای یافتن ترکیب مناسبی از تکنیکهایی که برای شما کارآمد هستند زمان و آزمایش لازم باشد، سفر به سمت درک و کنترل بیشتر بر واکنشهای ناهمخوان شما ارزش تلاش را دارد.
نیلوفر علی بیگی
منابع:
Hetherington, C. (September 08, 2023). Misophonia: Taking Charge of Sound Sensitivities. Taken from the link: https://healthnews.com/mental-health/anxiety-depression/misophonia-signs-causes-and-treatment/