برای بسیاری از ما، آینهها اشیای کاربردی هستند که هر روز با آنها در تماس هستیم، اما زیاد به آن فکر نمیکنیم – مانند میز کنار تخت یا شیر آب-. اما آینهها نقش بسیار پیچیدهتری در زندگی افرادی که دارای اختلالات خوردن، رفتارهای اختلال خوردن، اضطراب یا نارضایتی از بدن هستند، ایفا میکند.تحقیقات اخیر نشان میدهد که اختلالات در نحوه نگرش ما میتواند نقشی اساسی در ایجاد و حفظ اختلالات خوردن داشته باشد. هنگامی که افراد مبتلا به اختلالات خوردن در آینه نگاه میکنند، اغلب به جای اینکه خود را به عنوان یک کل ببینند، به قسمتهای جداگانه بدن ثابت میشوند و آنها را مورد بررسی قرار میدهند و در ادامه سطوح بالایی از اضطراب را تجربه میکنند.
اگر آینهها میتوانند احساس بدتری نسبت به بدنمان به ما بدهند، آیا نباید از آنها دوری کنیم؟
این یک سوال رایج است که جرقهای به نام اجتناب از آینه را برانگیخته است. این زمانی اتفاق میافتد که افراد برای مدت زمان خاصی از نگاه کردن به آینه خودداری میکنند، با این باور که نگاه نکردن به انعکاس خود، به آنها کمک میکند تا از انتقاد بیش از حد از ظاهر خود دست بردارند. رفتارهای اجتنابی بیش از حد ممکن است باعث افزایش اضطراب در مورد ظاهر فیزیکی فرد شود. حتی بدتر از آن، آنها میتوانند باعث ایجاد احساس شرم در ارتباط با بازتاب فرد شوند.
اجتناب از آینه یکی از ویژگیهای رایج اختلال خوردن است و میتواند منجر به شکاف قابلتوجهی در آنچه که افراد درباره بدن خود فکر میکنند در مقایسه با ظاهر واقعی بدنشان ایجاد کند.
یک مطالعه روی افراد مبتلا به پرخوری عصبی نشان داد که تنها بیمارانی که از آینه اجتناب میکنند اندازه بدن خود را بهطور قابل توجهی بیش از حد تخمین میزنند. این تخمین بیش از حد میتواند به تصویر بدن، سلامت روانی و شدت اختلال خوردن فرد کمک کند.در حالیکه اجتناب از آینه ممکن است بیضرر به نظر برسد، اما میتواند اثر معکوس داشته باشد. ممکن است به ویژه برای کسانی که در حال حاضر با تصویر بدنی و اعتماد به نفس دست و پنجه نرم میکنند مضر باشد.
قرار گرفتن در معرض آینه
از آنجایی که احساسات، تصویر بدن و اختلالات خوردن بسیار مرتبط هستند، تکنیکهایی مانند قرار گرفتن در معرض آینه میتوانند به بهبود سلامت روان و تصویر بدن کمک کنند. قرار گرفتن در معرض آینه، درمانی است که در آن افراد به شیوهای عمدی و برنامهریزی شده در معرض انعکاس آینه خود قرار میگیرند. اگرچه ایجاد صلح با آینهها بخش ضروری بهبودی پس از اختلال خوردن نیست، اما ممکن است مفید باشد زیرا این آینهها، در خانهها، مدارس، محل کار، فروشگاهها، باشگاههای ورزشی و تقریباً در هر حمام رایج هستند.
بنابراین، به جای اجتناب از آنها، قرار گرفتن در معرض آینه ممکن است بهترین کار را برای شما داشته باشد.
بررسی بدن
آینهها ابزاری کاربردی هستند که اکثر ما روزانه از آن برای کمک به آراستن یا تایید یک لباس استفاده میکنیم. با این حال، این رفتار زمانی که فرد از یک آینه برای اطمینان خاطر استفاده میکند یا دائماً یک نقص ظاهری خود را بررسی، رفع، پنهان یا بررسی میکند، میتواند به حد افراط برسد.
هنگامی که شخصی، تعدادی از این رفتارها را در یک زمان نشان میدهد، میتواند با بدشکلی بدن یا اختلال خوردن مرتبط باشد.
مانند هر رفتار دیگری، اگر چک کردن بدن به طور افراطی ظاهر شود، یعنی خود را با وسواس در آینه بررسی کنید، میتواند نشانهای باشد که رفتار، شروع به ناسالم شدن کرده و ممکن است مشکل بزرگتری وجود داشته باشد.
اگر ساعتها از روز را صرف تثبیت تصویر خود در آینه میکنید یا برای اطمینان خاطر در مورد نقص بدن خود به آینه تکیه میکنید، به دلیل پیچیدگیهای اجتناب از آینه، قرار گرفتن در معرض آینه، اختلالات خوردن و بدشکلی بدن، بهتر است از یک متخصص، کمک و درمان بگیرید.آینه ها نقش پیچیده ای در سلامت روان افراد مبتلا به اختلالات خوردن دارند
اجتناب از آینه ممکن است بیضرر به نظر برسد، اما در واقع ممکن است باعث اضطراب و دیدگاههای تحریف شده نسبت به خودتان شود.استفاده بیش از حد از آنها، مانند اطمینان خاطر یا بررسی بدن، میتواند با اختلالات خوردن همراه باشد.استفاده از آنها به روشی منظم، مانند درمان با قرار گرفتن در معرض آینه، میتواند به مقابله با مشکلات تصویر بدن و بهبود عزت نفس کمک کند.
اگر اختلال خوردن ندارید، اما به دلیل تصویر بدنتان با نگاه کردن به آینه مشکل دارید، ممکن است ترجیح دهید خودتان آن را بهتر کنید. به عنوان مثال، ما میدانیم که استرس میتواند نارضایتی بدن را افزایش دهد، بنابراین تغییر نحوه مدیریت استرس با افزایش استراتژیهای مقابله ای مثبت میتواند تفاوت ایجاد کند.
اگر با اختلال خوردن و اجتناب از آینه یا استفاده زیاد از آن دست و پنجه نرم میکنید، به تنهایی رنج نبرید. برای کمک و راهنمایی با پزشک یا متخصص بهداشت روانی خود تماس بگیرید.
نیلوفر علیبیگی
منابع:
Marson, G. & Keenan-Miller, D. (June 9, 2023). Do Mirrors Help or Harm Eating Disorder Recovery?. Taken from the link: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-binge-eating-prevention-plan/202306/do-mirrors-help-or-harm-eating-disorder-recovery