تجربه شکست میتواند برای همه ما بسیار ناامیدکننده و اضطرابآور باشد، اما مهم است که به یاد داشته باشید که شکست بخشی از زندگی است و نحوه هدایت و غلبه بر این چالشها میتواند مسیر موفقیت ما را مشخص کند.اگر اخیراً با شکست مواجه شدهاید و متوجه شدید که با اضطراب دست و پنجه نرم میکنید، گامهای موثری وجود دارد که میتوانید برای بازیابی آرامش خود و حرکت به سوی اعتماد به نفس، کمککننده باشد.
در ادامه، 10 راهکار برای کاهش اضطراب پس از شکست آورده شده است:
احساسات خود را بشناسید و آنها را بپذیرید.
این مسئله را درک کنید که بعد از شکست، طبیعی است که احساس ناامیدی یا سرخوردگی کنید. پس به خود اجازه دهید تا آنها را تجربه کنید و احساسات خود را بپذیرید. سرکوب یا طرد احساس اضطراب، سرخوردگی و ناامیدی میتواند حرکت به سمت جلو را به تاخیر بیندازد.
شکست را به عنوان یک کاتالیزور برای رشد بپذیرید.
دیدگاه خود را تغییر دهید و شکست را به عنوان پلهای برای موفقیت در نظر بگیرید. مغز ما دارای مدار قابل توجهی است که به افزایش سطح دوپامین پس از شکست اختصاص یافته است و ما را تشویق میکند که پشتکار داشته باشیم و دوباره تلاش کنیم. این ایده را بپذیرید که شکست درسهای ارزشمند و فرصتی برای پیشرفت شخصی میدهد.
شفقت به خود را تمرین کنید.
در موقعیتهای سخت و دشواری که قرار میگیرید، با خود با مهربانی و درک بالا رفتار کنید. از انتقاد از خود و خودگویی منفی بپرهیزید، زیرا فقط احساس اضطراب را طولانی میکند. همان همدلی و حمایتی را که به یک دوست صمیمی یا یکی از عزیزانتان ارائه میدهید، به خودتان گسترش دهید، اما مراقب خط باریک بین شفقت به خود و اجازه توقف تلاش باشید.
تأمل کنید و یاد بگیرید.
در خلوت خود سعی کنید زمانی را برای تأمل در مورد شکست و شناسایی درسهایی که به همراه دارد اختصاص دهید. همه جوانب آن اشتباه را تجزیه و تحلیل کنید و عوامل تحت کنترل خود را شناسایی کنید و در نظر بگیرید که چگونه میتوانید برای تلاشهای آینده برنامه مناسبی داشته باشید تا بتوانید جلوی خطرهای احتمالی را بگیرید. اما فراموش نکنید که، از گیر افتادن در سرزنش اشتباهات عواملی که نمیتوانید آنها را کنترل کنید و دست شما نیست و یا نبوده، خودداری کنید.
اهداف واقعبینانه تعیین کنید.
اهداف خود را به مراحل کوچکتر و قابل مدیریت تقسیم کنید که با تواناییها و منابعی که در اختیار دارید، همخوانی داشته باشد. انتظارات واقعبینانهای برای خود تعیین کنید، زیرا هدفگذاری برای رشد و کمال میتواند فشار و اضطراب کمتری ایجاد کند. پیشرفتهای خودتان را دست کم نگیرید و برای خودتان پاداشی درنظر بگیرید، صرف نظر از اینکه چقدر کوچک به نظر میرسد. بعید نیست که دلیل شکست، اندازه هدف باشد.
به دنبال حمایت و پشتیبانی باشید.
با دوستان، خانواده یا مشاور قابل اعتمادی که میتوانند راهنمایی، تشویق و دیدگاهی تازه ارائه دهند، مشورت بگیرید. کار با یک مشاور معتبر را در نظر بگیرید که متخصص در کمک به افراد برای غلبه بر شکست و رسیدن به اهداف خود است. مشاور میتواند به شما در ریشهیابی ترسهایتان کمک کند و با کمک خودتان بتواند مسیر را برای پیشرفت شما هموار کند.
خودمراقبتی را در اولویت قرار دهید.
مراقب سلامت جسمی و روحی خود باشید. در فعالیتهای خودمراقبتی که باعث آرامش میشوند، مانند ورزش، تمرکز حواس و سرگرمیهایی که از آن لذت میبرید، شرکت کنید. رژیم غذایی متعادلی داشته باشید، خواب با کیفیت را در اولویت قرار دهید و از رفتارهایی که ممکن است اضطراب را تشدید کنند، اجتناب کنید. متأسفانه، افراد به دنبال اشتباهات یا شکستهای خود، بهصورت ناآگاهانه دست به رفتارهای خود تنبیهکننده میزنند. این رفتارها که توسط احساسات منفی و عدم شفقت به خود هدایت میشوند، میتوانند ناراحتی ناشی از شکست را بیشتر تشدید کند. بنابراین، مهم است که این الگوهای مخرب را بشناسید و به آنها رسیدگی کنید و آنها را با مکانیسمهای مقابلهای سالمتر و شیوههای خودمراقبتی جایگزین کنید که از رفاه عاطفی شما حمایت میکند و به بهبودی شما از شکست کمک میکند.
از افراد موفق بیاموزید.
از داستانهای افراد موفقی که در طول مسیرهای خود شکستهای بسیاری را تجربه کردهاند، الهام بگیرید. مسیرهای موفقیت آنها را مطالعه کنید، از انعطافپذیری آنها بینش کسب کنید و راهکارهای آنها را در زندگی خود اعمال کنید.
روشهای جدید را امتحان کنید.
بسیاری از ما در دام تکیه بر فرآیندهای فکری یکسانی میافتیم، به امید اینکه نتیجهای متفاوت را کسب کنیم. درحالیکه این امیدی واهی است. برای رهایی واقعی از این چرخه، زمان آن رسیده که روشی کاملاً متفاوت را در پیش بگیرید. بهجای پافشاری بر الگوهای فکری آشنا که منجر به شکست شدهاند، خود را به چالش بکشید تا دقیقاً طرز تفکر مخالف را در پیش بگیرید. مناطق ناشناخته را کاوش کنید و از خود بپرسید: “چرا که نه؟”. یک قدم به عقب بردارید و در مورد فرآیند فکری که به شکست شما کمک کرده است فکر کنید. مفروضات، باورها و تصمیماتی را که روش قبلی شما را شکل داده است، بررسی کنید. حال برعکس را تصور کنید. اگر از زاویهای کاملاً متفاوت به وضعیت نگاه کنید چه می شود؟ اگر فرضیاتی را که قبلاً درست میدانستید زیر سوال ببرید چه میشود؟ با درگیر شدن عمدی در این تفکر مخالف، الگوهای تکراری را مختل میکنید و بینش جدیدی بهدست میآورید. از طریق این فرآیند “چرا که نه” است که میتوانید چشماندازهای جدید را باز کنید، فرصتهای پنهان را کشف کنید و مسیری به سوی موفقیت بسازید.
استمرار داشته باشید و با انگیزه بمانید.
به خاطر داشته باشید که شکست یک حالت دائمی نیست. با تعیین اهداف جدید، یادآوری نقاط قوت و دستاوردهای گذشته خود و پرورش ذهنیت مثبت و درست، انگیزه خود را حفظ کنید. از قدرت دوپامین، انتقال دهنده عصبی مرتبط با لذت و انگیزه استفاده کنید تا خود را به جلو سوق دهید و سفر به سوی موفقیت را در آغوش بگیرید.
با اجرای این 10 راهکار، میتوانید بهطور موثری اضطراب را کاهش دهید، از شکست عقبنشینی کنید و راه را برای موفقیت در آینده هموار کنید. شکست را به عنوان یک کاتالیزور برای رشد در آغوش بگیرید و به یاد داشته باشید که با اراده و پشتکار میتوانید بر هر شکستی غلبه کنید و آینده روشنتری خلق کنید. اما فراموش نکنید که اگر با تمام این راهکارها باز هم احساس اضطراب کردید حتما با یک متخصص روانشناس در این زمینه صحبت کنید و از او کمک بگیرید تا بتوانید در کنار درمان مناسب و این راهکارها مسیری از موفقیت را پیشرو قرار دهید.
نیلوفر علیبیگی
منابع:
Azab, M. (July 10, 2023). 10 Strategies to Conquer Anxiety After Failure. Taken from the link: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/neuroscience-in-everyday-life/202307/10-strategies-to-conquer-anxiety-after-failure.